
Foto: Shutterstock
Een nieuwe test kan voor elk voedingsmiddel dat een abnormale reactie van Immunoglobuline G (IgG)-antilichamen veroorzaakt, een positief resultaat vaststellen.
Prikkelbaredarmsyndroom (PDS) treft ongeveer 10% tot 15% van de volwassenen in onze landen. Studies hebben aangetoond dat mensen met PDS een verminderde levenskwaliteit ervaren, met aanzienlijke sociaal-professionele gevolgen. De symptomen van PDS omvatten onder andere buikpijn en krampen. Bepaalde factoren, zoals bepaalde voedingsmiddelen, kunnen deze symptomen verergeren en opflakkeringen veroorzaken.
Deze multicentrische, gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde studie omvatte 238 deelnemers uit acht academische centra in de Verenigde Staten. De PDS-patiënten werden getest met een gevalideerde test die de niveaus van IgG-antilichamen tegen 18 vermoedelijke voedingsmiddelen mat.
De deelnemers werden verdeeld in twee groepen: de ene groep elimineerde de voedingsmiddelen waarvoor een positieve test was vastgesteld, terwijl de andere groep een zorgvuldig samengesteld placebo-dieet volgde. De resultaten toonden aan dat 59,6% van de deelnemers die de gedetecteerde voedingsmiddelen elimineerden, een vermindering van buikpijn bereikte, vergeleken met 42,2% van de patiënten in de controlegroep.
Het effect van deze aanpak was nog duidelijker bij patiënten met PDS en constipatie (67,1% tegenover 35,8%) of met een gemengd type PDS (constipatie en diarree) (66% tegenover 29,5%). De onderzoekers zijn van plan deze resultaten op een grotere groep te valideren, met als doel een klinische test te ontwikkelen om het risico op PDS beter te voorspellen.