Zoekveld

Zorgnet-Icuro herhaalt oproep om vaccinatie te verplichten voor zorgpersoneel
25/06/2021 - 10:29

comments

1

Na de corona-uitbraak in een woonzorgcentrum in Nijvel pleit koepelorganisatie Zorgnet-Icuro nogmaals voor de verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel. "Wij zijn hier absolute voorstander van, want anders blijft het risico bestaan dat het virus toch binnensluipt", vertelt gedelegeerd bestuurster Margot Cloet.

In het Nijvelse woonzorgcentrum zijn onlangs twaalf mensen overleden na een uitbraak van het coronavirus, hoewel bijna alle bewoners gevaccineerd zijn. Opvallend is wel dat een kwart van het personeel niet gevaccineerd was. En dat brengt de discussie over verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel opnieuw op gang.

Zorgnet-Icuro is al langer voorstander van die verplichte prik voor mensen in de zorgsector. "Iedereen moet uiteraard wel de kans hebben gekregen om zich te laten vaccineren, maar we zien wel dat het virus blijft binnensluipen via mensen die nog geen vaccin hebben gehad of weigeren er een te krijgen. En dat moeten we proberen te verhinderen", aldus Cloet.

De koepelorganisatie wil de verplichte vaccinatie op termijn laten opnemen in de arbeidswet. Daarin staat nu al dat zorgpersoneel gevaccineerd moet zijn tegen onder meer hepatitis. Zorgnet-Icuro heeft daarover al een brief gestuurd naar federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne, maar dat voorstel moet nog worden besproken op de Interministeriële Conferentie (IMC) Volksgezondheid.

Volgens het kabinet van Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke is de kwestie nog niet besproken op de IMC, maar gebeuren er wel analyses over de vaccinatiegraad van de zorgverleners. Volgens de CD&V-minister stoelt de vaccinatiestrategie "in het algemeen op vrijwilligheid" en zijn de resultaten ook positief. "Dat blijft ook onze eerste insteek. Toch is het belangrijk dat de vaccinatiegraad permanent geëvalueerd wordt, ook die van de zorgverleners; We kijken dan ook uit naar verdere analyses", klinkt het.

Intussen pleit Cloet voor blijvende sensibilisering om zich te laten vaccineren. De vaccinatiecampagne loopt nu relatief vlot, hopelijk kan dat mogelijke twijfelaars over de streep trekken, klinkt het. Extra maatregelen in woonzorgcentra zijn voorlopig niet nodig. "Maar het is belangrijk om de huidige veiligheidsregels na te leven en voldoende afstand te houden", besluit Cloet.

Reactie

Zorgnet-Icuro herhaalt oproep om vaccinatie te verplichten...

De besmetting en de overlijdens in het bewuste WZC zo maar op het niet-gevaccineerde personeel steken, is echt wel heel kort door de bocht. Het kunnen even goed bezoekers geweest zijn, die het virus hebben binnengebracht. Trouwens, beschermden de vaccins niet allemaal omzeggens 100 % tegen zware Covid en overlijden? De overleden en besmette bewoners van het WZC waren allemaal gevaccineerd en toch lag het dodental op 7-10% van de besmette inwoners. Dit kan echt niet in de schoenen van het niet-gevaccineerde personeel geschoven worden. De vergelijking met het verplichte HBV-vaccin gaat trouwens niet op: het voorkomt dat het personeel ziek wordt bij een besmetting door met HBV besmet materiaal (naalden, bloed,...), maar heeft geenszins de bedoeling om de patiënten te beschermen. Er is een heksenjacht op niet-gevaccineerden op gang aan het komen, terwijl niets er op wijst dat de vaccins even goed hun werk doen als wordt gepretendeerd. We zullen uiteindelijk gewoon moeten leren leven met het virus. Als de natuur het heeft laten ontstaan om de menselijke wereldbevolking drastisch in te perken, zal dit gebeuren, vaccins of niet. Immers, het virus muteert zo snel dat het onmogelijk lijkt om alle vaccins af te stemmen op deze mutaties. Een vaccinatie zou dan eerder een vals gevoel van veiligheid geven en dat is gevaarlijk.