Zoekveld

Wat te doen bij risicocontact in de apotheek (APB)?
23/10/2020 - 11:06

Binnen de samenwerking als apotheekteam moet, net als daarbuiten, rekening gehouden worden met enig risico op een besmetting met het coronavirus. In de loop van deze week zullen we in onze inforubriek 'Info Corona' een uitgebreid informatiedocument publiceren met daarin toelichting omtrent risicocontacten bij apothekers. We geven alvast enkele kernboodschappen mee: 

1.    Indien elk lid van de apotheek (inclusief backoffice) gedurende de héle werkdag een masker draagt, en men voorzorgen neemt wat betreft afstand en hygiëne, valt intercollegiaal contact onder "laag risico". Deze contacten hebben geen gevolgen voor het verder werken in de apotheek, enkel voor het privéleven.

2.    Een apotheker zal als zorgverlener in principe zelden een hoog risicocontact hebben met een positieve patiënt als hij patiënten bedient met een masker, achter plexiglas, en de andere hygiënemaatregelen in acht neemt, en als de patiënten zelf ook een masker dragen.

3.    De regels omtrent quarantaine en testen zijn vandaag veranderd (zo worden personen na een hoog risicocontact zonder symptomen momenteel niet meer getest). Voor zorgverleners blijft de mogelijkheid om zich te laten testen op dag 5 van de quarantaine wél bestaan. Bij een negatief resultaat mag men de quarantaine op dag 7 verlaten.

4.    Bij een positief resultaat mag een collega niet verder blijven werken in de apotheek. De andere collega's binnen het apotheekteam kunnen eventueel wel verder blijven werken, op voorwaarde dat alle voorzorgsmaatregelen (in het bijzonder het steeds dragen van een mondmasker door het ganse apotheekteam, cf. punt 1) steeds gerespecteerd zijn en dat ook blijven.

5.    Tijdens de quarantaine na risicocontact (en zonder symptomen) bestaat voor zorgpersoneel de mogelijkheid om verder te werken. Dat is echter een noodoplossing en kan enkel mits inachtname van een aantal voorwaarden om veilig te werken in de apotheek. We verwijzen daarvoor naar onze Standard Operating Procedures  die we sinds het begin van de crisis hebben geformuleerd en die regelmatig worden geactualiseerd.

Bron: APB