De dermatologieboeken zouden herschreven moeten worden, althans wat betreft zonnebrand...
Zonnebrand werd lange tijd in verband gebracht met DNA-schade door UV-straling. Een recente studie, uitgevoerd door de Universiteit van Kopenhagen en de Nanyang Technological University in Singapore, heeft echter onthuld dat RNA ook een essentiële rol speelt bij het veroorzaken van acute huidreacties. Volgens de onderzoekers zijn het niet alleen DNA-schade, maar vooral schade aan RNA die de onmiddellijke effecten van zonnebrand veroorzaken. De studie, gepubliceerd in Molecular Cell, toont aan dat boodschapper-RNA (mRNA), in tegenstelling tot DNA, een meer vluchtige molecuul is en dat schade aan mRNA een snelle cellulaire respons initieert.
De onderzoekers observeerden dat beschadigd mRNA een ribotoxische respons activeert, geregisseerd door het eiwit ZAK-alpha in de ribosomen. Dit intracellulaire bewakingsmechanisme triggert inflammatoire signalering en het aantrekken van immuuncellen, wat leidt tot ontsteking en celdood. Bij muizen die aan UV-straling werden blootgesteld, voorkwam het uitschakelen van het ZAK-gen deze reacties, wat het cruciale belang van ZAK bevestigt bij de afweerreactie van de huid.
Deze ontdekking wijst op een nieuwe aanpak voor de preventie en behandeling van zonnebrand, met nadruk op RNA-schade in de vroege huidrespons. De studie zou ook kunnen leiden tot innovatieve behandelingen voor bepaalde inflammatoire huidaandoeningen die verergeren door blootstelling aan de zon.