Zoekveld

RIZIV neemt leiding bij evaluatie van nieuwe geneesmiddelen in Europa
27/01/2025 - 10:50
Foto: Shutterstock

Het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) gaat een consortium leiden van agentschappen uit Europese lidstaten voor de evaluatie van gezondheidstechnologie. Dit consortium zal nieuwe geneesmiddelen die op de markt komen, evalueren. Deze samenwerking, gefinancierd door de Europese Commissie, beoogt de werklast te verdelen, transparante informatie en gelijke toegang tot nieuwe geneesmiddelen in de hele EU, naar het voorbeeld van regionale samenwerking zoals het BeNeLuxA-initiatief.  

Samenwerking tussen landen voor een betere evaluatie van geneesmiddelen 

Nadat een nieuw geneesmiddel is goedgekeurd voor de Europese markt, wordt het onderworpen aan een evaluatie van gezondheidstechnologie (health technology assessment of HTA) om een beeld te krijgen van de medische of therapeutische meerwaarde ervan (of het gebrek eraan). Het resulterende rapport bepaalt vervolgens het proces van terugbetaling of aanbesteding.  Tot nu toe voerde elke lidstaat deze evaluatie afzonderlijk uit, met exact dezelfde gegevens.   

Sinds januari 2025 is er een nieuwe Europees, wettelijk en procedureel kader om HTA's gezamenlijk uit te voeren. Dit zorgt voor een significant efficiënter gebruik van middelen voor elke lidstaat. Daarnaast kunnen deze gezamenlijke rapporten leiden tot andere vormen van samenwerking, bv. bij prijsonderhandelingen. Het RIZIV zal het consortium leiden dat door de Commissie belast is met de uitvoering van deze gezamenlijke werkzaamheden.  

Met dit kader heeft de EU 's werelds eerste "unieke loket" voor geneesmiddelen gecreëerd, waardoor de industrie slechts één enkele aanvraag hoeft in te dienen, in plaats van 27 voorheen. Door onze processen te vereenvoudigen, verhogen we de aantrekkelijkheid van de Europese markt. Dit komt in het bijzonder patiënten in kleinere lidstaten ten goede. 

RIZIV aanvoerder voor geneesmiddelenevaluatie in de EU 

Het RIZIV zal de coördinerende partner zijn in een consortium van 34 agentschappen die 19 lidstaten van de EU vertegenwoordigen en die de analyses zullen uitvoeren in samenwerking met een coördinatiegroep en de Europese Commissie. In deze belangrijke startfase zal het RIZIV het proces leiden en ervoor zorgen dat alle evaluaties correct worden uitgevoerd, de werklast wordt verdeeld en de EU-regelgeving wordt nageleefd. De resulterende rapporten van deze evaluaties zullen gebruikt kunnen worden door alle 27 lidstaten. 

"België en het RIZIV hebben een traditie van leiderschap in Europese en internationale samenwerking als het gaat over gezondheidsbeleid, niet in het minst op het gebied van geneesmiddelen. Denk maar aan eerdere initiatieven zoals BeNeLuxA of de Critical Medicines Alliance. We zijn blij opnieuw een leidersrol te kunnen opnemen binnen een consortium van Europese landen om een effectieve en efficiënte implementatie van de HTA-verordening te garanderen." 

Pedro Facon, adjunct-administrateur-generaal van het RIZIV 

Samenwerking ondersteund door de EU 

Deze samenwerking tussen meerdere lidstaten op het gebied van gezamenlijke HTA-rapporten wordt gefinancierd door de Europese Commissie. Elk agentschap zal financiële steun krijgen om deze evaluaties correct uit te voeren. Het RIZIV zal nauw samenwerken met de Europese Commissie om de verordening met succes uit te voeren. 

“Dit is een perfect voorbeeld van Europese samenwerking die de lidstaten sterker maakt: een gezamenlijke evaluatie van medicatie maakt die evaluatie beter, goedkoper en het geeft ons meer gewicht bij mogelijke prijsonderhandelingen. Ik ben er van overtuigd dat dit zal bijdragen tot een verbetering van onze beslissingen ten opzichte van de prijs en terugbetalingen van geneesmiddelen, wat essentieel is voor zowel langdurige toegankelijkheid tot nieuwe geneesmiddelen en een duurzaam budget.” 

Frank Vandenbroucke, vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken