Zoekveld

Nieuwe campagne waarschuwt Brusselaars voor gevaren van CO-vergiftiging
01/10/2024 - 12:16

In Brussel vallen elke week twee tot drie mensen ten prooi aan CO-vergiftiging, wat resulteert in zo'n drie doden per jaar. Een nieuwe campagne van Sibelga, het Antigifcentrum en de Brusselse brandweer moet mensen waarschuwen voor het gevaar van koolstofmonoxidevergiftiging.

Koolstofmonoxide (CO) komt vrij bij onvolledige verbranding van brandstoffen zoals gas, petroleum of steenkool. Vergiftigingen zijn voornamelijk te wijten aan verwarmingstoestellen, fornuizen, schoorstenen of boilers die slecht zijn onderhouden. Ook een slecht trekkende schoorsteen of een gebrek aan ventilatie in kamers kunnen aan de basis liggen.

Sibelga zag bovendien de voorbije jaren het aantal niet-conforme installaties stijgen. "Vaak zijn die installaties het werk van niet-professionals of zijn ze slecht onderhouden. Dat verhoogt het risico op ongevallen", onderstreept Delphine Raymond, verantwoordelijke van de dienst Exploitatie gas bij de Brusselse distributienetbeheerder voor elektriciteit en aardgas.

Om CO-vergiftiging te voorkomen, is het van groot belang om de woning regelmatig te ventileren en de ventilatieroosters vrij te houden, zeggen de initiatiefnemers van de campagne. De wet voorziet ook dat verwarmingstoestellen en toestellen voor de productie van warm water een onderhoudsbeurt moeten krijgen door een erkend technicus.

De timing van de campagne, die dinsdag wordt gelanceerd en verschillende maanden zal lopen, is niet toevallig. Vanaf oktober, wanneer de mensen de verwarming opnieuw aanzetten, wordt het risico op CO-vergiftging namelijk groter. Om de bevolking te sensibiliseren wordt er gebruikgemaakt van onder meer radiospots en filmpjes. Daarnaast is het mogelijk om bij de Brusselse brandweer een huisbezoek aan te vragen, waarbij advies wordt geven over het voorkomen van koolmonoxidevergiftiging en een gratis CO-melder wordt aangeboden

De klachten bij een CO-vergiftiging zijn hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en in ernstige gevallen verliezen slachtoffers het bewustzijn met eventueel de dood tot gevolg. Bij verdachte symptomen is het absoluut noodzakelijk om meteen het nummer 112 te bellen.

bron: belga